Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

člověk z novinek

25. 7. 2012 18:33
01 Další zamyšlení

Děkuji Vám za vyjádření, opět jsem si dovolil svou reakci trochu rozvinout.

Já nepochybuji o pravdivosti Bible, já pochybuji o pravdivosti toho uveřejněného příběhu o návštěvě pekla.

O Království nebeském Bible hovoří v různých podobenstvích. Například o vinaři a vinici. Vinař najímá dělníky po celý den – ráno, vpoledne i večer. A nabízí stále stejnou mzdu. A stále stejnou mzdu nabízí i těm, kteří pracovali jen večer. Těm co pracovali od rána to připadá nespravedlivé. A co na to vinař (Bůh)?: "...snad tvé oko závidí, že jsem dobrý?"

V tom podobenství je mnoho významů. Jeden z nich je ten, že Království nebeské není za zásluhy – je to dar, stejně jako život. Můžeme ho jen přijmout nebo odmítnout. Další význam se týká Boží spravedlnosti. Bůh dává nejvyšší odměnu každému, kdo "jde pracovat". V Království nebeském nejsou druhá a třetí místa (místa k sezení a ke stání) – jen první místa. Bůh je láska a proto nepočítá křivdy, ale ani zásluhy. Bohu stačí, abychom ho přijali do srdce.

0 0
možnosti
JS

člověk z novinek

25. 7. 2012 18:34
02 Další zamyšlení

Bible tedy hovoří o Království nebeském v mnoha podobenstvích s řadou významů, abychom pochopili, že je to mnohem lepší, než si to kdokoli z lidí dokáže představit. Když tedy Bible hovoří o pekle, je zřejmé, že hovoří také v podobenstvích. Vždyť přece přirovnává lidstvo k poli s obilím. Mezi klasy však roste i plevel. Kdyby však hospodář začal vytrhávat plevel, vyrval by také obilné klasy. A tak počká až pole dozraje – pak obilí shromáždí v sýpce a plevel spálí. Není zde řečeno, že bude plevelu utrhávat listy, nebo mu lámat stonky. Plevel shoří, a je konec, přestane existovat. Oheň zde není symbolem mučení, ale zničení. Nikoli nekonečné mučení, ale definitivní (věčné) zničení.

0 0
možnosti
JS

člověk z novinek

13. 7. 2012 23:00
01 Zamyšlení

Dovolil jsem si napsat trochu rozsáhlejší komentář a pro přehlednost jsem příspěvky očísloval.

Přečetl jsem Váš článek velmi pečlivě a musím přiznat, že je to opravdu velmi děsivé čtení. Doslova se mně sevřel žaludek.

Já vnímám Boží příběh, tedy Bibli, jako Dobrou zvěst. Jako zvěst naděje, nekonečně nádherné naděje, že existuje Bytost, která je nepřekonatelná v tom, jak dokáže zachraňovat lidi. Já čtu v Bibli o Bohu, který je ochoten položit život i za ty, kteří ho nenávidí.

Popravdě řečeno, zdráhám se uvěřit tomu, že Bůh stvořil a udržuje v chodu tak strašlivé místo, které tak detailně popisujete. Jde doslova o mučírnu, kde jsou lidé v žáru a temnotě trháni na kusy odpornými obludami. Promiňte mně to, ale některé ty detaily se mně jeví spíše jako scény z nějakého laciného hororu. Píšete, že v pekle strašlivě trpí miliony lidí a prosí o příležitost dostat se ven. Koho prosí? Boha? Mrtví podle Bible přece nemohou vzývat Boha.

0 0
možnosti
JS

člověk z novinek

13. 7. 2012 23:03
02 Zamyšlení

Jestliže mrtví prosí z plamenů o milost bez jakékoli odezvy, bez sebemenší šance na jakoukoli pomoc, jak se to shoduje s nejdůležitějším jménem Božím, kterým je láska? Bible doslova píše: „Bůh je láska.“

Bůh zmučený a přibitý na kříži se modlil za své katy.

Peklo je v Bibli popisováno výhradně slovy různých podobenství. Možná právě proto, aby nikdo nevymýšlel konkrétní způsoby, kterými lze mučit lidi. Bůh je Tvůrcem vesmíru, ale v jeho mysli není prostor pro vymýšlení způsobů mučení. Lidé umučili Boha, nikoli Bůh lidi. Mučení je záležitostí výhradně lidí. Koncentrační tábory by Bůh nikdy nevymyslel a Vy píšete, že v Pekle je vytvořeno něco tisíckrát horšího.

Ta podobenství, která popisují peklo, podle mne říkají něco jiného, a sice to, že jde o místo zkázy a zničení, zničení zla, dokonce i smrt bude zničena. V Bibli není napsáno, že utrpení (tedy zlo) bude někde tisícinásobně navýšeno. Bible říká, že Bůh zlo zničí, ukončí jeho existenci.

0 0
možnosti
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 593x
Jsem věřící, ráda reaguji na dění kolem sebe, zajímají mne názory druhých a ráda diskutuji a to vždy ve slušném duchu. Každý má právo na svůj názor, pokud neuráží toho, kdo diskutuje. Ráda bych přispívala svými postřehy a mým viděním na svět, aby to obohatilo ostatní a mohli o tom se mnou a ostatními diskutovat a vedlo to k zamyšlení, a aby názory druhých ukázaly i jinou stranu pohledu.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené blogy